Thursday 25 June 2015

Historiska vingslag och svettiga cyklister

Från Tokio åkte vi glatt på nattbussens bakersta (och sämsta) rad till det historiska Kioto. Kioto var Japans huvudstad i över 1000 år och har därför flera sevärdheter. Man kan besöka tempel efter tempel, vilket vi till en stor del skippade eftersom inträde till varje kända tempel kostade lika mycket som en måltid. Därför försökte vi hitta andra sevärdheter som skulle vara gratis.
En av dessa sevärdheter är berget Inari, som har 10 000 heliga portar och många shrines. Från toppen kan man se en fin utsikt över Kioto. Som förväntat blev turistflocken glesare och glesare ju högre upp man kom. I ett skede tog vi en liten omväg och gick på en stig in i skogen. Där hittade vi en fin bambuskog (Om någon är intresserad, så ska ni bara svänga in i skogen vid en skylt där det står 53). Stället är inte i centrum, så vi hyrde cyklar och cyklade dit.
Med tanke på hur organiserat Japan är tycks cykeltrafiken utgöra ett undantag. Ingen följer trafikregler utan alla cyklar hur som helst, ibland på bilvägen och ibland på trottoaren, ibland på vänster sida och ibland på höger. En cykelväg var ett sällsynt fenomen. Så om man vill ha lite spänning i livet rekommenderar vi att hyra cykel i en japansk storstad!

Ett GRATIS tempel, såhär glad blev Fanny!

En gravgård i Kioto, är lite osäker på vilken religions...

??????? (japaner.....)

Detalj från ett tempel

Risöverraskning (triangeln), risrulle, två buns. Vår dagliga mat

Påsöl vid flodkanten

Charlotta vid vägen upp till Inari

Thinker i bambuskogen
Vägen till Inari (i början full av turister)

Vår egen skog utan turister

Ett typiskt kiotoanskt tempel
 
 Det vi inte rekommenderar i Kioto är imperial palace. Parken är grusig, för stor och inte så fin, och allt det roliga finns bakom höga murar.

Nära Kioto finns också ett ställe som heter Arashiyama. Här finns en park med en "bambuskog", som nog mera liknade en bambupark. Efter att vi hittat vår egna bambuskog på Inariberget, var denna bambuskog inte så imponerande. Många andra turister var ändå väldigt imponerade, och stället var fullt av folk som tog selfies med sina selfiestickor (#bambu). Vi såg också en bil med rika turister komma körande in i parken. Gruppen hoppade ut, tog ett foto och körde iväg igen. I Arashiyama finns också en dal med en flod. Vissa åkte båt på floden. Vi satt på flodkanten och solade, medan kinkkituristerna, som åkte båt, fotade oss.

En fantastisk sak utanför matställen; plastversioner av maten man serverar i restauranger, så kan man kolla hur det kommer att se ut!

Poserar vid viewpoint i Arashiyama

En harmonisk vy med en inte-så-harmonisk detalj á la japanese style

Willer Express cozy seat trial campaign, RELAX with personal monitor

 I Kioto såg vi också geishan som gick i "gamla stan" som egentligen bara var några gator proppfulla med turister. Men byggnaderna var onekligen vackra, låga gamla trähus av speciell japansk design. 

Efter tre dagar i Kioto var det åter dags för en glad nattbussfärd med Willer Express, den här gången i en myycket lyxigare buss.

No comments:

Post a Comment